Follow-on rule in Test cricket: when can a team enforce it?
The follow-on rule in Test cricket allows the team batting first to ask its opponent to bat again immediately when the first-innings lead reaches a required number of runs. In a standard five-day men’s Test under the ICC playing conditions, that threshold is 200 runs. The decision is an option for the captain; it does not happen automatically just because one team leads by 200 or more.
This distinction matters when reading a Test scorecard. A large lead may make the follow-on available, but the captain still chooses whether to use it. The choice can shape the match’s time, the bowlers’ workload and the surface on which the opposition must bat again.
What is the follow-on in cricket?
In a Test match, each side can usually bat twice. The side batting first completes its first innings, then the opposition takes its turn. If the team batting first has built a sufficiently large lead, its captain can require the opponent to follow on. The opponent then bats its second innings straight after its first, rather than waiting for the first team to begin its second innings.
That can create pressure because the side enforcing the follow-on has already posted more runs across its first innings than the opposition managed in theirs. But the innings order changes; the match is not over, and the side following on can still score enough to set a target or save the game. The team that enforced it must still dismiss the opposition and, if required, bat again.
How many runs are needed to enforce the follow-on?
For a five-day Test, the side batting first must lead by at least 200 runs after both first innings are complete. The current ICC men’s Test playing conditions set smaller minimum leads for shorter matches: 150 runs in a three- or four-day match, 100 in a two-day match and 75 in a one-day match. The ICC lists these thresholds in Clause 14 of its Test playing conditions. Always check the competition’s own regulations if a match uses different conditions.
For example, if India scores 400 in its first innings and the opposition makes 198, the lead is 202. In a five-day Test, India’s captain has the option to enforce the follow-on. If the opposition instead scores 201, the lead is 199, so the 200-run threshold has not been reached. A scorecard lead of exactly 200 is enough because the condition says “at least 200”.
The calculation uses the first-innings scores: subtract the opponent’s total from the score of the side batting first. It is not based on the match’s total runs, the current lead after a second innings or a required run rate.
The captain must choose and notify the other side
Reaching the threshold gives the captain a choice, not an instruction. The captain tells the opposing captain and the umpires that the team will enforce the follow-on. Under Clause 14, once that notification has been made, the decision cannot be changed. If the captain declines, the side batting first begins its second innings in the normal order.
That timing makes the decision a tactical commitment. A captain will usually discuss the lead, the state of the pitch, the weather forecast, the time left in the match and the condition of the bowling attack. The score alone cannot tell you whether enforcing is the better option.
Why might a captain enforce the follow-on?
The main attraction is the possibility of winning sooner. If the bowlers can dismiss the opposition again while the pitch still offers assistance, the leading team may avoid spending time building a second-innings total. That can matter when the match has lost time to rain or when the captain believes the attack is fresh and the surface is becoming difficult for batters.
Enforcing can also keep the opposition under pressure. A side that has just been bowled out or dismissed cheaply must return to bat before it has had a break from the innings. If the lead is large, the opposition may face a challenging task simply to make the leading team bat again, depending on the eventual scores.
These are possibilities, not guaranteed outcomes. A second innings gives batters another chance to settle, and a worn bowling attack may struggle to create wickets. Conditions can also change: a pitch may become easier, the weather may improve or the remaining time may be enough for the opposition to bat out a draw.
Why might the captain decline?
Batting again can give a team a larger lead and a target that is harder to chase. It also gives the bowlers recovery time. After a long first innings in hot conditions, the captain may prefer the team to bat for a session or more instead of sending tired bowlers straight back into the field.
Time is the other major factor. If several days remain, setting a bigger target may be more valuable than trying to finish quickly. If little time is left, the captain may need to weigh the risk of the opposition batting out the remaining overs against the chance of forcing a result. Rain forecasts, light interruptions and the pace of the match all affect that judgement.
The state of the pitch matters too. Some surfaces offer more help to bowlers later in a match, while others flatten out. A captain’s decision is informed by the pitch report and what the bowlers have seen, but no surface description guarantees how the next innings will play.
Does the rule apply after a lost first day?
The ICC conditions address a match in which no play takes place on its first day. Clause 14.3 says the threshold is applied in line with the number of days remaining from the start of play; the day on which play first begins counts as a whole day for this purpose. That means the standard five-day threshold should not be applied blindly when the opening day was completely lost. Check the current playing conditions and match regulations for the exact scenario.
There are also separate rules for women’s Tests, domestic competitions and other formats. The ICC’s playing-conditions page publishes different documents for men’s and women’s competitions. If you are following a match outside the standard men’s Test setup, use the conditions linked to that competition rather than assuming every threshold is identical.
Common follow-on misconceptions
- “A 200-run lead automatically means a follow-on.” It only makes the option available; the captain decides.
- “The opponent has lost the match.” It must bat again, but can still set a target or save the game.
- “A team can change its mind after telling the umpires.” The ICC clause says the decision cannot be changed once notified.
- “Every Test uses 200 runs.” Shorter matches and lost opening days are covered by different provisions, and competition rules can differ.
- “The follow-on exists in every cricket format.” One-innings limited-overs matches such as ODIs and T20Is do not use the two-innings Test sequence.
When checking a live score, read the innings order and the displayed lead, then confirm the match length and current conditions. The follow-on is a rule about innings order and a captain’s choice. It is not a standalone prediction of who will win.
For more scorecard context and match explainers, visit the match analysis hub and browse the India English blog.
Frequently asked questions
Can a team enforce the follow-on with a 199-run lead? No in a standard five-day men’s Test: the required lead is at least 200 runs. Shorter matches have lower thresholds.
Who decides whether to enforce the follow-on? The captain of the side batting first decides and notifies the opposing captain and umpires.
Can the captain reverse the decision? Under ICC Clause 14, the decision cannot be changed after the captain has notified the other captain and umpires.
Does a follow-on mean the match is almost over? No. It changes the innings order. The team following on can still bat for a long time, make a target or save the match.